Projecte Alba

“Solem creure que ens sentim feliços si tenim més del que creiem que volem; per exemple: més diners, més èxit, més temps lliure,… Però la veritat és que aquestes coses no satisfan les nostres necessitats més bàsiques, com la de sentir-nos acceptats i estimats incondicionalment pel que som. Allò que en realitat necessitem per a ser feliços es sentir que tenim dret a estar aquí, a estar vius en aquest planeta i que, a pesar dels defectes que podem tenir, estem bé, al menys tant bé com els altres.”

Proto, L. (1994). Sé tu mejor amigo.

Generositat

Un cop haver treballat el valor de l'amistat i prèviament de fer-ho amb el de la generositat, vam creure que una bona manera de fer-los reflexionar era a través de la pel·lícula "El cuento de navidad" (a més, vam aprofitar que era Nadal...)


Gràcies a la pel·lícula, els alumnes van ser conscients de la importància d'altres valors que no són els diners. Per exemple, a la pel·lícula es veu una família amb moltes necessitats econòmiques però que estan molt units i que s'ajuden en tot. Aquest va ser un dels aspectes que els va cridar més l'atenció, que sense diners també es podia ser feliç i cel·lebrar el dinar de Nadal. En canvi, el que disposava de molta fortuna va passar el dia sol. 

Aquestes reflexions ens van introduir la necessitat de ser generós.

A continuació, vam llegir la faula de "El príncep feliç" (Oscar Wilde)


Un mite dels nostres alumnes en relació a aquest valor és que, ser generós implica donar alguna cosa material o diners. Les següents sessions es van encarregar de eliminar aquest pensament a partir de la proposta d'opcions alternatives: donant temps, espai, gestos, paraules, silencis i perdonant. 
En cada opció, cada alumne pensava una situació on ell/a fos generós en relació a aquestes alternatives. Va sorprendre la quantitat de situacions que van sorgir: llegint un llibre a una persona cega, fent les tasques de la llar, deixant el garatge a algú perquè hi pogués dormir momentàniament, escoltant a un amic quan t'explica algun problema, ...

Finalment, com sempre, vam reflexionar sobre algunes frases cèlebres: 
  • Aquell que sempre vol estalviar està perdut (Theodor Fontane, escriptor alemany).
  • La gratitud és la tímida riquesa d'aquells que no posseeixen res (Emily Dickinson, poeta nort-americana). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada